Проектантско бюро Тектоника

Проектантско бюро "Тектоника-Б" разполага с висококвалифицирани специалисти – архитекти и инженери, които извършват комплексни проектантски услуги във всички части – архитектура, градоустройство, строителни конструкции, ВиК , Ел., ОВК инсталации, благоустройство.

Под ръководството на архитект Димитър Балджиев, Тектоника продължава да предоставя широка гама от архитектурни услуги, включително проектиране и планиране на жилищни, промишлени и търговски сгради, градска и паркова среда и градоустройство.
Тектоника е семейна компания с гъвкав персонал от талантливи архитекти и инженери. Компанията се гордее с дългогодишното си партньорство с експерти в индустрията, което позволява на компанията да предоставя широка гама от услуги, включително архитектура, градско планиране, строителство на сгради, HVAC, електричество, водопровод и канализация, пожарна безопасност и озеленяване. Компанията също така се ангажира да използва и изследва нови и усъвършенствани инструменти за дигитален дизайн като BIM, фотограметрия с дрон и лидарно картиране, параметричен дизайн.

Компанията има обширно портфолио от завършени проекти, което обхваща над 29 години. Той включва разнообразна гама от жилищни, индустриални и търговски проекти, които демонстрират експертния опит и гъвкавостта на компанията в областта на архитектурата.

Арх. Димитър Балджиев е роден през 1990 г. в София, израснал в Пловдив. Защитава бакалавърска степен по архитектура в Лондон Метрополитън и магистърска степен в Hochschule Anhalt - Dessau Institute of Architecture, Десау, Германия където получава първа премия „Робърт Оксман” за най-добра дипломна разработка. Интересува се от архитектура и технологии с особен интерес към иновативните методи за дизайн и дигиталната манифактура. 

История

Тектоника е утвърдена архитектурна фирма с богата история в предоставянето на изключителни услуги по проектиране и планиране на разнообразен набор от проекти. Компанията е основана през 1994 г. от архитект Никола Балджиев, който е водещ архитект до смъртта си през 2016 г. Под негово ръководство Тектоника проектира и планира над 200 жилищни и обществени сгради, много от които получиват признание и награди в национални архитектурни конкурси.

Публикации
Оркикем връчи награди за идеен проект с HPL панели TRESPA на четвъртия годишен национален конкурс "Архитектурна идея 2007" Елипсовиден стъклен обем отличава нов многофункционален комплекс в Пловдив Четиризвезден СПА хотел "Релакс" ще строят в Хисаря С живописен облик е вилно селище от затворен тип в полите на Родопите Показаха новия стадион на Локо Пловдив Строят модерен супермаркет в “Изгрев” Носител на специална награда на ОРКИКЕМ посети централата на TRESPA в Холандия Нова 10-етажна жилищна сграда се вписва активно в бъдещия източен фронт на ул. "Победа" в Пловдив ПУ с готов проект за новия химически факултет Страхотен старт: Наш архитект с приз от конкурс в Германия Арх. Димитър Балджиев: Интересните проекти се случват извън България ПУ "П. Хилендарски" ще строи нов Химически факултет Създават модерен ърбан парк по южния бряг на Марица в Пловдив Модерна офис сграда със слкладове строят на Асеновградско шосе Арх. Димитър Балджиев: Заставам зад всяка смислена обществена кауза за град Пловдив Лифтът на Сопот